Compartim la notícia que ha difós l’Associació Entrepobles:
L’assassinat de la Berta Càceres evidència que Hondures és un dels països més perillosos per defensors i defensores de Drets Humans.
Buenos Aires, Ciutat de Mèxic, San Salvador, Madrid, Barcelona, Brussel·les, 11 abril 2016
En ocasió de la Trobada Internacional dels Pobles “Berta Càceres Vive” que avui s’inicia, i que durarà del 13 al 15 d’abril a Hondures, la Missió Internacional “Justícia per Berta Càceres Flores” conformada per parlamentaris/es, juristes i representants d’organitzacions i xarxes internacionals en defensa dels Drets humans, publica les seves observacions i recomanacions recollides a la visita al país del 17 i al 21 de març.
La Missió Internacional “Justícia per Berta Càceres Flores”, integrada per 15 parlamentaris/es, juristes i representants d’organitzacions socials, sindicals i en defensa de Drets Humans de diferents països, va desplegar una intensa activitat a Hondures entre el 17 i el 21 de març de 2016. Responent a la petició del Consell Cívic d’Organitzacions Populars i Indígenes d’Hondures (COPINH) i de la xarxa Nacional de Defensores de Drets Humans a Hondures, i d’una extensa xarxa de solidaritat internacional en suport al poble hondureny, va centrar la seva acció a demanar l’aclariment del brutal assassinat de la líder indígena lenca Berta Càceres Flores, la nit del 2 de març de 2016, i l’alliberament del dirigent social mexicà Gustavo Castro Soto, testimoni ferit en l’assassinat a Berta.
La Missió Internacional valora positivament la decisió del Ministeri Públic d’Hondures, anunciada el 31 de març, de retirar la “prohibició de sortir del país” contra Gustavo Castro, permetent efectivament el seu retorn a Mèxic i el retrobament amb la família i comunitat. En segon lloc, reconeix la decisió del Banc Centreamericà d’Integració Econòmica, anunciada l’1 d’abril, de suspendre el desemborsament al projecte Agua Zarca, una de les causes del crim polític contra Berta Càceres Flores, seguint les reaccions dels finançadors del projecte com FMO (Països Baixos) i Finnfund (Finlàndia). Davant d’aquests fets, la Missió es fa ressò de les valoracions del COPINH:”No hem de dubtar en que cap d’aquests punts han estat mitjançant concessions dels grups de poder que estan en joc, sinó que han estat èxits de la mobilització popular desencadenada dins i fora del nostre país“.
Entre les seves conclusions, la Missió destaca que Hondures s’ha convertit en un dels països més perillosos del món per defensors i defensores de Drets Humans i una debilitat manifesta de l’estat de dret, agreujats a partir del cop d’estat del 2009. Observa l’absència de garanties per al respecte als principis democràtics, llibertats fonamentals i drets humans així com la falta de voluntat política per acabar amb la impunitat imperant. Segons l’informe publicat avui, “el sistema de protecció dels Drets Humans de l’Estat hondureny no funciona” i que el Govern hondureny “ha fracassat en la protecció de la Berta Càceres Flores per incompliment de les mesures cautelars dictades per la Comissió Interamericana de Drets Humans“. La Missió tampoc perd de vista una “pràctica institucional que desconeix els drets de les víctimes de violacions dels drets humans com a titulars de dret“.
En l’informe es formula 25 recomanacions a l’Estat d’Hondures i altres institucions, com la Unió Europea, el Govern dels Estats Units, l’empresa DESA i els seus finançadores FMO, FINNFUND i el Banc Centreamericà d’Integració Econòmica (BCIE). Entre d’altres, la Missió dóna suport a la petició d’una investigació independent, amb la participació d’experts internacionals i la Comissió Interamericana de Drets Humans (CIDH), que permet identificar els autors materials i intel·lectuals de l’assassinat de la Berta Càceres així com els responsables del conjunt de amenaces, persecució i assassinats en contra dels i les integrants del COPINH.
La Missió Internacional demana cancel·lar de manera immediata el projecte Agua Zarca i totes les concessions donades en territori lenca, sense el degut consentiment previ, lliure i informat de les comunitats afectades, així com altres relacionades amb hidroelèctriques, mineria, explotacions agroindustrials i forestals, renyides també amb la sostenibilitat ambiental i l’acceptació social, especialment quan les mateixes es situen en territoris indígenes.
Reclama la desmilitarització dels territoris indígenes, el compliment efectiu del Conveni 169 de l’OIT i el reconeixement de COPINH com a organització responsable de la seva autonomia comunitària.
La Missió a més recomana al Consell de la Unió Europea a suspendre Hondures de l’Acord d’Associació amb Amèrica Central mentre incompleixi les seves obligacions en matèria de drets humans. Sol·licita al Govern d’Espanya i els Estats membres de la UE avaluar el seu finançament al programa EuroJusticia, suspenent temporalment fins aclarir les responsabilitats sobre l’assassinat de Berta.
També sol·licita al govern dels EUA aclarir la seva participació en la investigació de l’assassinat de Berta Càceres, i que suspengui el Pla per a la Prosperitat del Triangle Nord d’Amèrica Central, i altres programes similars, mentre no es garanteixin els drets humans a Hondures. Així mateix, a més de comprometre la continuïtat del treball de la Missió Internacional “Justícia per Berta Càceres Flores” crida a redoblar les accions de solidaritat amb els i les integrants de COPINH, la família de la Berta Càceres, Gustavo Castro i totes les organitzacions i persones hondurenyes defensores dels drets humans i ambientals, en la seva lluita contra la violència i la despulla als quals estan sent sotmesos.
La Missió agraeix profundament la inspiració, els testimonis i el suport rebuts durant la seva visita al país, i fa seu la petició de la família de la Berta Càceres i del COPINH, per comptar amb l’acompanyament internacional per tal de garantir el dret a la vida dels membres del COPINH. Petició que es presentarà també en la Trobada Internacional de Solidaritat que té lloc els dies 13, 14 i 15 d’abril, a Tegucigalpa i L’Esperanza/Riu Gualcarque.
Recursos
• Resumen ejecutivo de la Misión Internacional “Justicia para Berta Cáceres”
• Informe completo de la Misión Internacional “Justicia para Berta Cáceres”
• Información sobre el Encuentro Internacional de SolidaridadImpunidad): m.vargas@tni.org – (34) 662 02 64 97 00
La Missió Internacional “Justicia para Berta Cáceres Flores” estava integrada per:
- Miguel Urbán Crespo – España, Miembro del Parlamento Europeo por PODEMOS – Grupo de Izquierda Unitaria Europea, Izquierda Verde Nórdica GUE/NGL, miembro de la Comisión de Asuntos Exteriores y de la Subcomisión de Derechos Humanos.
- Candelaria Ochoa – México- Doctora en Antropología Social y Diputada del Congreso de la Unión.
- Pedro Arrojo – España, Doctor en Ciencias Físicas – Profesor de Análisis Económico de la Universidad de Zaragoza y Diputado por PODEMOS en el Congreso de los Diputados de España.
- Mirna Perla Jiménez – El Salvador, Ex Magistrada Corte Suprema de Justicia de El Salvador. Miembro de la Comisión de Verdad de Honduras.
- Nora Cortiñas – Argentina, defensora de los derechos humanos, Madre de Plaza de Mayo-Línea Fundadora. Profesora en la facultad de Ciencias Económicas de la Universidad de Buenos Aires. Miembro de la Comisión de Verdad de Honduras.
- Brian Finnegan – Estados Unidos, AFL/CIO (Federación Estadounidense del Trabajo y Congreso de Organizaciones Industriales que representa 12.2 millones de afiliados) y en representación de la Confederación Sindical de Trabajadores y Trabajadoras de las Américas.
- Beverly Keene – Argentina, Diálogo 2000 y Jubileo Sur/Américas. Integrante de la Campaña Global para Desmantelar el Poder de las Transnacionales y poner fin a la Impunidad.
- Natalia Atz Sunuc – Guatemala, Amigos de la Tierra América Latina y el Caribe (ATALC), integrante de la Campaña Global para Desmantelar el Poder de las Transnacionales y poner fin a la Impunidad.
- Gustavo Lozano – México, Abogado del Centro Mexicano de Justicia Ambiental y del Movimiento Mexicano de Afectados(as) por las Presas y en Defensa de los Ríos (MAPDER) en articulación con el movimiento centroamericano.
- Zulma Larin – El Salvador, Coordinadora Red de Ambientalistas Comunitarios y Coordinación de la Alianza por la Gobernabilidad y la Justicia.
- Adolfo Taleno – Nicaragua, Coordinación continental del Grito de las y los Excluidos.
- Bartolomé Chocoj Camey – Guatemala, Coordinación continental del Grito de las y los Excluidos.
- José Olvera – México, Unión Nacional de Trabajadores (UNT) México y Confederación Sindical de Trabajadores y Trabajadoras de las Américas (CSA).
- Everardo Piche – El Salvador, Coordinación de la Red de Ambientalistas Comunitarios y de Jubileo Sur / Américas.
- Tom Kucharz – España, Asesor político de la delegación de PODEMOS en el Parlamento Europeo. Integrante Ecologistas en Acción y de la Campaña Global para Desmantelar el Poder de las Transnacionales y poner fin a la Impunidad.