Institucions, empreses i entitats es mouen, cada cop més, en un context canviant i flexible. La crisi global que vivim afecta les possibilitats d’accés als recursos humans i econòmics (també la seva disponibilitat i cost) i l’organització laboral.
La crisi, però, també pot ser una oportunitat per a transformar i transformar-nos, donant un gir a la cultura de treball, l’organització social i les prioritats col·lectives i personals. I pot ser, també,una oportunitat per a establir aliances diverses, enriquidores, entre professionals i organitzacions.
Relacions de col·laboració com la que ofereix Caials, amb un esperit d’aprenentatge mutu, col·laboratiu, horitzontal i participatiu sempre, des d’una perspectiva de recerca de l’equitat i el bé comú, sigui quin sigui el nostre àmbit de treball.
Fem un salt endavant cap a comunitats justes i inclusives, centrades en el bon viure de totes les persones.
Del naixement de Caials. Qui és Caials
L’actual Caials neix del desig de la seva actual promotora, Betlem Cañizar Bel, per posar en pràctica en projectes diversos les experiències i coneixements acumulats en els seus àmbits de treball i participació i, especialment, a Ca la Dona. També, de la seva necessitat de nous aprenentatges.
I neix també quan Maria Moron Martin, investigadora i formadora amb més de 30 anys d’experiència, i fundadora de Caials Estudis S.L., consultoria especialitzada en investigació i formació, decideix traspassar el seu llegat a Betlem, per què aquesta se’l pugui apropiar -si, has llegit bé: per a què pugui fer-se’l propi i donar-li el caràcter que s’adequa a l’actual etapa de Caials.